Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biatlon

24. 4. 2017

Biatlon představuje nejdynamičtěji se rozvíjející lyžařskou olympijskou disciplínu posledního desetiletí.  Důkazem toho je jak zvyšující se množství startujících na vrcholných soutěžích (mistrovství světa, Světový pohár – až 120), stoupající počty zúčastněných národů (až 42), tak vzrůstající sledovanost v televizi, přímá návštěvnost, zájem médií a sponzorů.                                                                        

V České republice má biatlon dlouhou tradici sahající až do 60. let minulého století.

Tento sport je hodně populární v zemích střední a východní Evropy. Biatlon je zimním sportem číslo jedna v Německu (závody tam navštěvují desetitisíce fanoušků), v Norsku, ve Švédsku a v Rusku. Velice silnou pozici má i v dalších zemích jako jsou Rakousko, Slovinsko, Ukrajina, Bělorusko, Polsko, Slovensko, Finsko, Francie, Čína, apod.

Současná česká reprezentace je nejsilnější za poslední roky. Navíc má podle všeho ještě ty nejlepší výsledky před sebou. Sbírat medaile mohou Soukalová, Moravec, ale i Vítková nebo Šlesingr. Také mezi juniory má český biatlon několik velkých nadějí.

Je to mimořádně atraktivní televizní a divácký sport: situace na závodišti se může díky střelbě změnit během pár sekund, o úspěchu rozhoduje nejen rychlost, výdrž a dobré namazání, ale i  soustředění, trpělivost a přesnost při střelbě.